Добредојдовте Гостин. Ве молам пријавете се или зачленете се.
06-09, 2010, 07:45:33

Автор Тема: Настанување на светот  (Прочитана 3423 пати)

0 Членови и 1 Гостин ја гледаат оваа тема.

«Одговор #45 пратена : 10-02, 2008, 08:01:55 »

Raven

• Супер Магионичар
  • Репутација: +16575/-0
  • Надвор од мрежа Надвор од мрежа
  • Порака: 1.789
    • Email
Настанување на светот
« Reply #45 пратена : 10-02, 2008, 08:01:55 »
a koj e Mentysh?
Сочувана
WOODSTOCK Design Group

«Одговор #46 пратена : 10-02, 2008, 08:04:44 »

Bloo

• Ôàíàòèê
  • Супер Магионичар
  • Репутација: +1791/-0
  • Порака: 1.610
    • Email
Настанување на светот
« Reply #46 пратена : 10-02, 2008, 08:04:44 »
Se registrirashe sea na forumov:) .... kje go zapoznaete valjda akone go mrzi da pishuva..
Сочувана

«Одговор #47 пратена : 10-02, 2008, 08:07:43 »

Raven

• Супер Магионичар
    • Email
Настанување на светот
« Reply #47 пратена : 10-02, 2008, 08:07:43 »
:):):):):):) drugar nekoj??? ajde ke go meetneme
Сочувана
WOODSTOCK Design Group

«Одговор #48 пратена : 10-02, 2008, 08:31:48 »

Bloo

• Ôàíàòèê
  • Супер Магионичар
    • Email
Настанување на светот
« Reply #48 пратена : 10-02, 2008, 08:31:48 »
Drugar so mene uci:) Ima golemo poznavanje vo pogolem broj oblasti.. i malce povekje e odlepen:D
Сочувана

«Одговор #49 пратена : 10-02, 2008, 08:33:16 »

Raven

• Супер Магионичар
    • Email
Настанување на светот
« Reply #49 пратена : 10-02, 2008, 08:33:16 »
hehehehe top, pozz i do dvajcata
Сочувана
WOODSTOCK Design Group

«Одговор #50 пратена : 10-02, 2008, 08:33:46 »

Raven

• Супер Магионичар
    • Email
Настанување на светот
« Reply #50 пратена : 10-02, 2008, 08:33:46 »
ti kaj ucis inace, koja god si?
Сочувана
WOODSTOCK Design Group

«Одговор #51 пратена : 10-02, 2008, 08:39:51 »

Bloo

• Ôàíàòèê
  • Супер Магионичар
    • Email
Настанување на светот
« Reply #51 пратена : 10-02, 2008, 08:39:51 »
Vidi pp... Inace dosta off topic
Jas ja prifakjam teorijata big bang za nastanuvanje na univerzumot... ibla bla a nastanuvanje na zivotot na planetata pa shoznam ... aj da go sklopam nekako u glava pa kje go pisham sega ne mi se misli nesho bash bash
Сочувана

«Одговор #52 пратена : 10-02, 2008, 11:22:07 »

Raven

• Супер Магионичар
    • Email
Настанување на светот
« Reply #52 пратена : 10-02, 2008, 11:22:07 »
slobodno pisi - so stotici godini filozofite probuvale da go resat prasanjevo, pa zaso da nemame a-piece-o-the-party i nie... hehehe
Сочувана
WOODSTOCK Design Group

«Одговор #53 пратена : 11-02, 2008, 09:47:51 »

Bloo

• Ôàíàòèê
  • Супер Магионичар
    • Email
Настанување на светот
« Reply #53 пратена : 11-02, 2008, 09:47:51 »
Normalno evolucija na covek... pocnuvanje od ednokletocni organizmi... do nivno mutiranje i nastanuvanje na zivot svet:) kratko me mrzi da kucam cekav 2ka 45 min premrznav:S
Сочувана

«Одговор #54 пратена : 11-02, 2008, 10:10:51 »

Raven

• Супер Магионичар
    • Email
Настанување на светот
« Reply #54 пратена : 11-02, 2008, 10:10:51 »
хехе
инаку, замислете ја теоријата на Дарвин за космичата случајност. Еволуцијата е само случајност по случајност, страшно е да се замисли како сме можеле по пат на случајности да еволуираме во она што сме денес, со комплексна анатомија (видете го само окото колку е комплексно), од едноклеточен организам - неверојатно е и мислам дека сите тие илјадници години се премногу малку за вакво нешто.
Дарвин е најголемиот филозоф на 20 век според мене... не зборувал глупости и ставови за нешто неодредено од ум, туку со вистински, физички возможни аргументи... спектакуларно и генијално, зар не?
Сочувана
WOODSTOCK Design Group

«Одговор #55 пратена : 11-02, 2008, 10:22:05 »

Bloo

• Ôàíàòèê
  • Супер Магионичар
    • Email
Настанување на светот
« Reply #55 пратена : 11-02, 2008, 10:22:05 »
zavisi kako gledash togash prirodata imala golem udel vo evolucijata.. taa nalozuvala se pobrzo i pobrzo da se evolvuira..
duri i sega brzo se evulvirame nie.. naprimer slepoto crevo so sekoja naredna generacija se namaluva se povekje zatoa shto ne ni treba vekje.. isto taka osmicite prekinuvaat da rastat zoshot ne ni trebaat iame drugi pomagala.. ustvari se doveduvame do sovrshenstvo ( Shto nemoze da se dostigne skogash kje ima neshto novo ) inace evolucija deneska kolku shto imam jas primeteno kao da kazam nastanuva, za eden zivoten vek ... taka da ...mn brzo ide:D
Сочувана

«Одговор #56 пратена : 11-02, 2008, 10:32:23 »

da dark lord

• Супер Илузионист
  • Репутација: +24005/-0
  • Порака: 3.626
  • Drn Drn Magarinja.
    • Email
Настанување на светот
« Reply #56 пратена : 11-02, 2008, 10:32:23 »
Цитирано од: Блооо;57922
Ima edna rabota sea ... kao sho citam postovi na lord i na ushe nekoj.. bog pocnal se.. baram da mi kazat,objasnat sto imalo pred bog (  kosmicka sila kako sho pocitav pogore) , kako se sozdala taa energija? I zoshto ako e tolku sovrshena za da i se poklonuvame nie ne ne napravila sovrsheni isto kako nea? :D

Abe ostaj go ti lordot...:D:D:D
Peer ne e dobro da si postauvas mn prasanja i na site da baras odgovor...Mozes da stignes do sizofrenija taka zimi se...
Ali imam edna mn omilena pogovorka vika vaka:

Ako odgovorot e Vselenata!
Togas sto e prasanjeto?

zatoa tuka ke vidis razlicni mislenja i site si se tesat so toa deka nivnoto mislenje e u pravo...so znaci ne se zamaraj mn na ovie temi zoso nikad nema da dobies odgovor...CAO:D
Сочувана

...Sedativot od zdivot na vetrista pekolni
Se izdigna svestenicka i na svetovi dolni pokloni
Purpurni dozdovi i oblaci razbraneti
A smrt na svetot svetol i onie koi ne bea pokaneti...

«Одговор #57 пратена : 11-02, 2008, 10:49:05 »

Raven

• Супер Магионичар
    • Email
Настанување на светот
« Reply #57 пратена : 11-02, 2008, 10:49:05 »
ПРИРОДНА СЕЛЕКЦИЈА - Чарлс Дарвин (1809-1882)

Еве како фунционира природната селекција.
Кога некој сака да изгради нешто сложено, како авион или брод, тој прво прави план. Овој план се вика нацрт. Нацртот ни покажува како треба бродот (или било што) да се склопи правилно.
Така, сите живи битија содржат свој нацрт. Тие содржат DNA.
DNA-то е долг ланец на молекули. Ќе најдете по еден во секоја клетка од едно живо битие. Ланецот го содржи нацртот за правење на живи битија од таа врста. Кога растенијата или животните се репродуцираат, ланецот на DNA, пренесен од родителите на потомството, е оној кој го обезбедува нацртот за новото битие.
Ланецот на DNA во новото битие се прави со копирање и спојување на деловите на ланецот од двата родители. Но, во процесот на копирање можат да се поткрадат и мали грешки.
Поради овие мали грешки во нацртот, битието произведено на негова основа може да биде незнатно поразлично од своите родители. Овие промени се нарекуваат мутации. Тие се случуваат сосема случајно.
Еве пример. Прост организам кој живее во морето може да има, како мутација, една клетка осетлива на светлост на својата кожа. И, оваа клетка би можела да биде многу корисна за организмот. Може да му дозволи да открие колку е длабоко во морето (колку е подлабоко, толку е помрачно). Значи, во оваа средина, таа мутација би му пружила блага предност над останатите организми од таа врста.
Некое друго од овие битија може да има, како мутација, посветло обоена кожа. Оваа мутација може да биде од голема штета за битието во таа средина, правејќи го повидливо за другите животинчиња кои би сакале да го изедат.
Секако, битието со мутацијата која му помага да опстане би било поспособно да се пари и репродуцира, од битието со мутација која прави помалку веројатно тоа да опстане и да се спари и да пренесе генетски код. Значи, поверојатно е следната генерација од тие организми, да содржи повеќе единки со светло-чувствителна клетка, а помалку од единките со светла кожа. Поверојатно е дека мутациите кои помагаат на организмот да преживее, ќе се пренесат на потомството, а оние кои опстанокот го прават потежок, ќе бидат избришани.
Со следните илјадници години, секакви разни мутации биле додавани на овој ланец и следните генерации полека се менувале. Тие постепено еволуирале, прилагодувајќи се на своите средини на живеење. Овој процес се нарекува природна селекција.

Како едно комплексно нешто како окото се појавило. Не се појавило од никаде, туку со илјадници години еволуирало и опстанувало поради фактот дека им помага на животните да се размножат. Можеби се почнало од една светло-чувствителна клетка, па се пренела на потомството, па по неколку години се слуичила повторно таква мутација, додавајќи уште една клетка, па уште една, па уште една... и со години и години се групирале се додека не створиле нешто комплексно како окото денеска.

што мислите, едноставно но генијално непобивливо нели???????
Сочувана
WOODSTOCK Design Group

«Одговор #58 пратена : 22-05, 2008, 11:26:41 »

DarE

• Почетник
  • *
  • Репутација: +625/-0
  • Порака: 42
    • Email
Настанување на светот
« Reply #58 пратена : 22-05, 2008, 11:26:41 »
e vaka. kako prvo i osnovno vo ovaa tema povlekuvate ogromen broj na temi pa zatoa i sekoj ne moze ba da se izjasni na nacin sto saka. jas ke probam da vi kazam moe mislenje. kako so imam kazano vo temata za crni dupki, prostorot e neogranicen sto znaci deka sekoja vselena se povrzuva so druga kako i deka valjda site vseleni se del od nekoj drug sistem. spored ova mora da postoi nesto pogolemo i pogolemo. sto ako tamu nekade postoi nekoj ili nekoi koi vo sustina si igraat labaratoriski gluvci so site nas. mnogu pati e dokazano deka od golemoto ima pogolemo... i jas do nekade veruvam vo visa sila mozebi zatoa sto sum hristijanin i dobro vospitan vo taa religija. no ako go zememe faktot deka sekoja religija e vo sustina edna ista tematika svakame deka site religii se eno isto kazano na porazlicen nacin. iskreno me voodusevi eden film na A1 kako nekoj vonzemjani ispratile zivot na zemjata. nekako me zacudi slicnosta so moite veruvanja no sepak e mnogu razlicno od se ona sto go znaeme. iskreno se dodeka USA i RUSIJA ne gi otkrijat svoite dokumenti vo vrska za UFO i slicno nie ne ke mozeme nisto da znaeme. na primer siguren sum deka del od KODOT NA DAVINCI e cista vistina.sto znaci deka site ziveeme vo eden svet na iluzija tocno programirana. sekoj veli deka se e prasanje na sudbina no iskreno jas ne veruvam vo toa. jas veruvam vo ona deka se si ima svoja pricina. mozebi izlegov mace od temava SORRY ama sakav da kazam deka ova povlekuva mnogu raboti so sebe i ednostavno nekev da tresam gluposti vo odnos na DARVIN zatoa sto site go zanaeme negovoto mislenje a spored mene toa e samo analiza na se so se slucuvalo vo svetot vrz baza na slicnosti i razliki.
Сочувана

«Одговор #59 пратена : 10-02, 2009, 10:44:10 »

Soul_of_Space

• Аматер
  • **
  • Репутација: +2/-2
  • Порака: 210
Одг: Настанување на светот
« Reply #59 пратена : 10-02, 2009, 10:44:10 »
Која е вашата теорија за настанување на светот? Дали верувате во тоа дека господ го создал светот или пак во теоријата на големата експлозија. Јас знам само дека околу нас е се мртво и дека ние сме само грешка на природата.
Izvinete... a koga toa naukata dojde do teorijata za Big Bang ? Te. deka vselenata bila edna celina pa nastanala po pat na golema explozija ?

Ovaa Teorija vo Kur'anot e zapisana pred poveke od 1.400 god.

Zar oni koji ne vjeruju ne vide da su nebesa i Zemlja bili zatvorena (cjelina), pa smo ih rastrgali. ........ Pa zar neće vjerovati?”
(Kur’an, 21:30)

Koga se spomnuva "Nebesa" se misli na celiot kosmos. Pred 1400 godini Muhammed a.s zboruva deka kosmosot bil edna celina i deka SOZDATELOT e TOJ koj ja predizvika taa Explozija. Da ne se razbereme pogresno,ova ne go veli Muhammed a.s,ova e govor na Sozdatelot,koj mu bese prenesen na Muhammed a.s od samiot Sozdatel.

Allah dz.s vo eden Kur'anski aet veli: "Mi cemo im pruziti dokaze nase u prostranstvima svemira a i u njima samim,dok im ne bude sasvim jasno da je Kur'an istina".

Znaci,ke gi pruzi dokazite Sozdatelot niz Prostranstvoto i vo nas samite a onie koi istrazuvaat a voedno go negiraat sozdatelot,ke se uverat,otkako ke vidat kolku vreme im trebalo i kolku tehnologija za da go otkrijat toa,deka Kur'anot e od Sozdatelot.
Bidejki,deka bil Univerziumot edna celina pa deka se' nastanalo po pat na golema explozija,nemoze da znae eden pustinski nepismen covek,koj neznael da cita i pisuva... a kako takov odbran od Sozdatelot da bide uste eden dokaz deka ona sto go zboruva e Objava na Sozdatelot.

Sekoe dobro.

Сочувана

Страници: 1 2 3 [4] 5   Оди горе
« претходни следни »