Добредојдовте Гостин. Ве молам пријавете се или зачленете се.
01-08, 2010, 11:16:41

Автор Тема: Квазер  (Прочитана 530 пати)

0 Членови и 1 Гостин ја гледаат оваа тема.

« пратена : 24-05, 2007, 07:23:14 »

mALEFACTOr

• Administrator
  • Супер Илузионист
  • Репутација: +20978/-0
  • Надвор од мрежа Надвор од мрежа
  • Порака: 3.619
  • Don't know what I want, but I know how to get it
    • Email
Квазер
« пратена : 24-05, 2007, 07:23:14 »
Квазер (скратеница од “Квази-стеларни радио извори” или на англиски јазик QUASI-stellar radio souce) е космолошки извор на електромагнетно зрачење, вклучувајќи и светлосно , кое покажува многу големо црвено придвижување . Меѓу научниците владее општа согласност дека големото црвено придвижување на квазар е резултат на Хабловиот закон. Од тоа следи дека квазарите се многу одалечени од нас. За да може воопшто да ги запазиме на толкава одалеченост, енергијата на зрачењето на квазарот мора да биде многу поголема од енергијата на зрачење на скоро секој од познатите космички објекти, со искључок на релативно кратко живеечките супернова и експлозија на гамаа зрачења. Всушност тие би требало да зрачат енергија која е еднаква на зрачењето кое го зрачат заедно стотина обични галаксии.

Повеќе овде -> http://iluzionist.com.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=81&Itemid=103
Сочувана

«Одговор #1 пратена : 08-02, 2010, 10:15:00 »

Nephilim

• Почетник
  • *
  • Репутација: +3/-7
  • Надвор од мрежа Надвор од мрежа
  • Порака: 52
  • Igne Voluntas Vincam
Одг: Квазер
« Reply #1 пратена : 08-02, 2010, 10:15:00 »
Многу скратено за квазарите, за нивното црвено поместување, за аголната брзина... малку е формули... ама така е создаден Универзумот... Големиот Архитект е Совршениот Математичар на Пропорциите во Универзумот... бујрум... :)
Сочувана
Види јас сум Вчера, Денес и Брат на Утрешнината!
Јас се раѓам одново и одново.
Моја е Невидливата сила од која настануваат Боговите!

Страници: [1]   Оди горе
« претходни следни »