Секако, кога некој во нешто е целосно убеден, како ти во својот атеизам сега, мора да има цврсти докази или барем да мисли дека тоа има некоја логика и аналогија за да може да се базира врз тоа.
Не само шо мислам и сметам така, туку и сум уверен дека мојот атеизам има најголема логика. Има најголема логика пошто од најпроста причина, ја го интерпретирам така и го врзувам во склад со мојата перцепција кон стварите. И никој, асполутно никој не може да ме разубеди во спротивното, освен со докази и факти, нормално пропратено со егзактност и верификација.
Уште ќе напоменам во каква форма го интерпретирам јас, мојот атеизам. Негација на постоење на Бог како персонификација, како антропоморфна форма на живот и било каков варијабилитет на истата. Единствениот Бог за мене е Природата, заедно со нејзината енергија која во потенција е драстично посилна од човекот по себеси, а од друга страна, тој е драстично надмоќен над неа, интелектуално.
Природата создава, природата уништува. Бесконечна репетитивност и егзистенцијален вртлог. Човекот се раѓа, еволуира/егзистира/постигнува одредени цели и умира пикнат кај црвите да го изгрицкаат.
Во поглед на врската помеѓу човекот и природата/светот/стварите околу него сеедно, ја разбирам како една хармонична корелација.
Природата постои - Човекот ја перцепцира и врз база на тоа ја конципира, секој според сопствените критериуми и индивидуалитетот кој доаѓа до израз најенормно.
За живот после смртта, реинкарнација и такви ствари, сум скептичар во секаква смисла на зборот и констатирам ништо.
Јас како теист...
Во ред, теист си. Теист си, затоа шо си се родила (всушност сите тука сме се родиле), во глупава, сељачко, балканско патетична комуна со провидна општествена инфраструктура во секој смисол на зборот, алудирајќи на секој сегмент, и дебилен начин на живот со тенденции да трансцендира во пософистицирано и модернизирано општеството, плагирајќи од западниот моронизам. Ама не е битно тоа сега.
Побитно е, тоа шо кога на овие простори, Византијците ебеле, просперирале култура, засадувале корени на својата цивилизација и својата сфера на влијание, конструирале масовна наметнатост и начин на живот и размислување, кои со текот на времето останале. Дошле и тие набилданите манијаци со Салвадор Дали стил мустачиња и ебавале матер тука, ама вие се тепале за тоа шо им било наметнато да остане, пошто доколку не се тепале, сега ќе ни давале Куран и ќе ни ги сечеле рацете ако го издркаме еднаш, или ако не се молиме по пет пати дневно на Алах.
А, шо подразбирам под ''воа''?
Христијанството, нормално.
Кажи ми шо друго останало надлабоко, во самите општествени и национални коренитости, освен некои си културолошко наследство шкртнатно во учебници по историја и вредности артефакти за кои археолозите ќе ти говорат на вестите на А1?
Само да не ја тупам со скршнувачки реферати, батали тоа.
И уште еднаш ќе напоменам (и стопати ако е потребно), дека мене воопшто, буквално воопшто не ми се потребни неколку стотици листови со добро осмислена манипулативна стратегија за механизам на масата, држење во стадо, градење на колективитет под кровот на еден идеолошки сегмент наречен религија, а следствено на тоа и цел начин на живот во контекст од таа животна сфера.
Знам дека можеби тебе те задоволува, во ред е тоа, верба во виша сила, доколку една индивидуа се смета себеси дека има корист од неа, во ред, немам ништо против, нека биде така.
Ама самото тоа не ми поставува мене бариера во никој случај презентирајќи го мојот став и да го критикувам теистот за неговиот, идентично како шо не постои бариера пред него, за да ме критикува мене.
Твоето размислување како шо ја успевам да исконципирам е дека, атеистот се вметнува себеси во оковите на постојана стагнациска фаза и пасивност, притоа не добивајќи ништо.
Епа, ја не мислам така, од проста причина шо не дозволувам една констатација дека моето непридавање (твое наречено лимитирање) кон Виша сила или Бог, ме прави пасивен, пошто, пред се, јас не се сметам за пасивен и стагнативен, па колку и да ме етикитераат со такви референци

Секако, секако, модерниот човек и неговата желба за супериорност се феномен сам по себе, кој што како таков се обликувал илјадници години, одново и одново, земал нова форма и се измислувал себеси постојано како да е нешто вредно за репарација.
Но, иронијата е дека тој толку софистициран „млад“ човек е само малку повеќе смел, а малку помалку работлив, ладен и крут, доволен за да биде топовско месо во идната војна или полтрон во новата политичка кампања. Знаеш, вака или онака, сите ќе бидеме изманипулирани
Точно. Апсолутно се согласувам. Тука само ми репрезентираше моја концепција. Таква е самата општествена структура и волјата на општествениот слој, кој ни мавта и ни се потсмева од врвот на опшстевено хиерархиската скала на колективен статус. Да го манипулира стадото, друг да одлучува за мнозинството, а не тоа за себеси. Само, поентата шо се е толку добро камуфлирано зад една маска шо ретко кој успева да прогледа шо стои зад неа. А, таа маска напати и камелеонизира и толку провидно ги покажува своите вистински карактеристики и специфики, само стадото е до тој степен изманипулирано шо континуитивно или прогледува низ прсти и ја разбира својата положба на немоќ и никаквата исходност дури и да издејствува, или едноставно не забележува.
И, потоа некој ќе ми го постави прашањето откаде толку големи поводи за мојот радикален песимизам и драстичната мизантропија, нели? Во ред...
И, да, само уште една кратка реченица.
Моето дејствување (какво и да е) не променува ништо за колективитетот, освен за мене.
Знам дека премногу алудирам на ова, но религијата е дел од општеството исто како и сите други негови сегменти, се бори за опстанок.
Да, точно, баш се бори за опстанок во оваа фаза на прогресивна модернизираност, може ќе ти звучи нелогично ама стапката на атеизам, особено во Европа, констатно расте и тоа енормно расте. А, јас тоа го разбирам како блеснување на една индивидуална самосвест и отпор на човекот, против оноа шо ги трие рацете за да му се наметне.
Само никогаш не може да биде искоренета во целост, тука ќе мораш да се согласиш. Се додека е во корист за еден човек, нека постои, во ред, тоа го напоменав и погоре, меѓутоа тука ќе те потсетам само на Сорен Киркегор и ти текне шо сакам да потенцирам.
Немој да ме разбереш погрешно, јас сметам дека еден единствен Бог е излишна категорија која што треба да биде оставена во корпата за отпадоци, но и верувањето во еден Бог ми поприфатливо од неверување.
Тоа неверување кое ти го дефинираш како пасивност и стагнација, ја го дефинирам како апсолут на самосвеста и радикалниот индивидуализам, пропратен со верување, да баш со верување, во сопствената волја, интелект, способност и самата личност како профил во целост, со сите сегменти.
Но една работа како таква ја признавам, а тоа е морален кодекс кој што подржува дела и дејствување.Ние сме резултат на нашите поколенија, сакале ние тоа да го признаеме или не, исто така сме резултат на се што тие преживеале, доживеале и истрпеле, ослободување од тоа, драг мој, нема. 
Моралниот кодекс и начин на живот е утопија. Постои на лист хартија со контуниутивна тенденција да се интегрира како темелен елемент на човековата егзистенција. Не го нарекувам утопија затоа шо можеби им го кажал Хипикот (Исус) или било кој таму, туку затоа шо секој поединец, за тој морален кодекс да се имплементира нели, е неопходно да тргне од самиот себеси, а тоа не е можно.
Тука зборуваме за масовност, за човековиот род, затоа констатирам со уверливост дека не е можно.
Има потенцијал да успее во минорни групи со комплетно идентична интенција за начин на живот и склад во размислувањата и анализите на стварите.
Туку, мене поентата ми беше да реторизирам, дали уствари за морален кодекс е неопходна религија, света книга, верба во Бог и сите пропратни елементи?
Не. (Јебига си монологирам

)
Потребни се високо сензибилни осети за хуманизам, емпатија, разбирање и се останато, не сакам да се задржувам на ваквиот предмет, пошто и самиот не сум склон кон моралниот кодекс, а не ни сакам да бидам. Само тврдам дека нема потреба од религија, света книга и Бог, за етичко - морален кодекс.
Ние сме дел од пеколот на новосоздадената средина која што се крши помеѓу два светови, кој чист, кој нечист, кој благословен, кој проколнат, како такви, немаме многу опции и можности за испливување освен борбата.
Кога некој се предава, а според мене, атеистот е тој што се откажува, како би граделе било што понатаму.
Обвини ме слободно за оптимизам и неизлечив идеализам, но подобро нешто, отколку нихилизам.
Откаде, изворот за една таква непромислена генерализација, дека атеистот е тој шо секогаш се откажува?

Зборуваме за егзистенцијална борба на спротивности, кога веќе си вметнат во овој хаотичен модерен пекол кој сам по себе ти наметнува борба по автоматизам, тука не гледам корелација со прашањето за Бог и религијата.
Атеистот поставува разграничување помеѓу прашањето за Бог и егзистенцијалната борба. Тој сака да егзистира, да живее. Ако е неопходно се бори, и Ниче бил строг атеист, па зарем не се борел, континутитивно и покрај огромните бариери на кој наидувал, Ниче се борел, оставил обемно дело зад себе, кое што ти го складираш на твојата животна идеологија. Малку контрадикторно нели

И не те обвинувам за ништо, твојот индивидуалитет на страна, баш сметам дека се креира конструктивна полемика користејќи ги спротивностите на двата индивидуалистички профили и начини на размислување.