Добредојдовте Гостин. Ве молам пријавете се или зачленете се.
10-09, 2010, 10:06:23

Автор Тема: Актуелните квази социологизми  (Прочитана 363 пати)

0 Членови и 1 Гостин ја гледаат оваа тема.

« пратена : 16-05, 2009, 11:37:55 »

Morbid Angel

• Administrator
  • Магионичар
  • Репутација: +2292/-0
  • Надвор од мрежа Надвор од мрежа
  • Порака: 817
  • Dogma will dispirit your soul
Актуелните квази социологизми
« пратена : 16-05, 2009, 11:37:55 »
Сигурно, често наидувате на статии по дневните весничиња, (покрај ударните теми за рецесијата, глобалната политика и црната хроника), за ударниот девијантен порив на младата популација, пропратен со алкохол и наркотици, особено на удар е презентирана масовната акумулација на алкохол кај тинејџерите.

За ваква тема особено ме иницираше најновата статија, во еден од веснициве, иако претходно, колку - толку, останував рамнодушен до одредена граница.
Ама, сериозно, преку ташаков ми се дојдени статиите и квази социолошките дефиницрања и презентации за масовното руинирање на колективната тинејџерската маса, со констатациите дека седењата во парк, диференцијатата од гламурозните викенд шематски сфери по кафичите со турбофолк примат на Сека и Миле Китич и конзумацијата на алкохол пропратно доведува до себеуништување, а следствено на тоа и до едно масовна, или глобална (како сакате) деструкција.

Дали самите тие имаат барем минимална престава, дека дефинициите и нивните совети , нема да го извитоперат тој ентитетен начин на живот кај групацијата кон која ги пласираат своите дефиниции, плагирани од експертизата (ако може да се нарече така) на западните, психолози, социолози, социјални работници и општествени толкувачи.
Не ни се потребни медицински дијагнози, за да ми укажат колку бил алкохолот штетен, и не ми се потребни помош и совет за да ме модифицираат кон нивниот императив за ''подобро.''

А, во меѓувреме имаа и презентирано дека Македонија е поприлично, според статиските, рангирана на топ врвот како една од најконзервативистичките земји, со анти модернистички пориви (вклучувајќи се шо се подразбира под терминолошко практичното значење на зборот), и дека тоа не би можело да биде позитивистички податок, а самите тие ни го презентираат својот конзервативизам под параванот на тенденцијата за помагање и избавување од деструкција.

Колку вие сте ги евидентирале ваквите ствари и како размислувате околу ваквиот предмет на дискусија?
Сочувана
Human abilities perish in the acid of sorcery
Their senses turn into rusty strings

«Одговор #1 пратена : 17-05, 2009, 11:24:28 »

Raziel

• Global Moderator
  • Магионичар
  • Репутација: +8090/-0
  • Порака: 895
    • Email
Одг: Актуелните квази социологизми
« Reply #1 пратена : 17-05, 2009, 11:24:28 »
Не размислувам.
Знам. :)

Пороците константно се ударна новост во и кај медиумите,со тоа што се зема одредена шема на живот кај една групација на луѓе,па на база на ретки немарности кај одредни индивидуи,се создава масивен hype за да се предупреди пошироката јавност за постоењето на вакви девијантни групации.

Медиумите направија големи гревови на човештвото.
Прво,канабисот има лековити состојки,а може да се користи во повеќе намени.Поради бизнис причини,во минатото одредени медиумски моќници направиле таква помпа,па се создала Марихуана конспирацијата,за на крај судовите да ја забранат таа билка и да ја тргнат од широка употреба.

Во се што човекот конзумира има штетни и здрави елементи.Скоро и да не постои овошје без пестицид,ама пак јадеме овошје оти има витамини.Кофеинот некои викаат дека е штетен по желудникот,ама пиеме кафе бидејќи ни реставрира енергија и ни дава елан за да ја завршиме баш таа работа која без него не ќе сме можеле.Солта е катастрофална за очите,ама во неа има јод,без кој...хмм....би умреле од "дебеловратие".

Кога ме боли грло,пијам пиво и ми мине.Незнам зошто,ама никогаш не ме изневерило.Пивото,фактички е многу газирано,ама мене не ме дразни,туку ме смирува....и температура сум спуштил после две чаши пиво.

Ме интересира кој генијалец ја правел таа анализа во која Македонија е една од најконзервативните земји...тоа е неточно,барем гледано од глобални рамки.Забраната за пушење во јавни простории веќе децении е во сила кај американците,а и во Европа ја има одамна.Ние само го донесовме тој закон затоа што беше еден од бенчмарковите за нашето членство во ЕУ.
Исто и со законот за алкохолот.Во германија,после 18:00 часот се затвораат голем дел од продавниците,а тоа е времето во кое и се заклучуваат фрижидерите со пиво.По сила на европска легислатива,забрането е во земјите членки да се продава алкохол на малолетници и да се продава алкохол после 18:00 часот.Ние,од друга страна,имаме иницијатива времето за забрана на продавање да биде 21:00 часот,и има сериозни шанси тоа да пројде во Уставен Суд.Значи,не држи вода тоа дека ние немаме чувство за граѓанска слобода.

А медиумите и нивното плукање по алтернативата...пфф,ако треба да ме засега дека МТВ,телевизија пред банкрот морала да пополни програма со тоа што викнале некој дрканица од психолог,па овој серел за тинејџерите кои се опиваат по паркови,тогаш стварно ќе си признаам дека премногу ми е гајле за работи за кои ич уво не треба да ми чуе.
Медиумите имаат право да лаат,тоа им е работа.Ама со тоа не го менуваат правото на избор на секој човек каде ќе го мине времето и со каква супстанција.Бидете сигурни дека кај нас има доволно слобода секој човек,далеку поголема од западњакот,и за тоа треба да биде среќен.

Па јебига,Грција се сметаше за најконзервативна држава во Европа,па на Евровизијата пред неколку години(единствената која ја гледав досега) им дадоа 12 поени на Lordi,бенд кој за нас упатените во таа музика се метал кич и сељачаана,ама за манифестација како Евровизија,и за Грција како тогашна земја организатор,Lordi беа motherfucking,firejerking,goresplashing deathbreed fuckyouall's. :)

Сочувана
I was not content to believe in a personal devil and serve him, in the ordinary sense of the word. I wanted to get hold of him personally and become his chief of staff.

«Одговор #2 пратена : 17-05, 2009, 11:03:45 »

Morbid Angel

• Administrator
  • Магионичар
  • Репутација: +2292/-0
  • Порака: 817
  • Dogma will dispirit your soul
« Reply #2 пратена : 17-05, 2009, 11:03:45 »
Цитирано
Пороците константно се ударна новост во и кај медиумите,со тоа што се зема одредена шема на живот кај една групација на луѓе,па на база на ретки немарности кај одредни индивидуи,се создава масивен hype за да се предупреди пошироката јавност за постоењето на вакви девијантни групации.

Баш така.
Доколку не беа пороците се мислам само шо тематики и предмети на дискусии би офаќале нашите ''социолошки експерти и толкувачи''.
Прилично импресивно делуваат за пензионерите и загрижените мамички и татиња со секоја нова статија во весникот, исто колку шо делува импресивно и аплаузот шо го добиваат од две групации на седмооделенци во емисии од категоријата на Ѕвон, после презентираниот став и полу часовната реторика од која може да заклучиме само дека алкохолот е штетен, младите се глупи и не размислуваат со своја глава.

Цитирано
Ме интересира кој генијалец ја правел таа анализа во која Македонија е една од најконзервативните земји

Истата таа елита на анти порок, експертодарители. Нив не ги засега медиумскиот репертоар наменет за широкиот јавен аудиториум, креиран како систем од сукцесивни елементи како срцепарателните, заплетени аргентинско - шпански сапуници (шо барем од моја гледна точка, делуваат драстично по руинирачки и бариерно на интелектуалниот прогрес), емисии со Бокица и хермафродитизам во корелација со нови штиклички и креми од Луј Витон или не знам од каде, и доволно познатиот репертоар за кој не е ни веродостојно да го полемизираме тука.

Цитирано
А медиумите и нивното плукање по алтернативата...пфф,ако треба да ме засега дека МТВ,телевизија пред банкрот морала да пополни програма со тоа што викнале некој дрканица од психолог,па овој серел за тинејџерите кои се опиваат по паркови,тогаш стварно ќе си признаам дека премногу ми е гајле за работи за кои ич уво не треба да ми чуе.

:)))))

Константа репетиција на горенаведениот принцип на функционирање, нели?
Попровидно не би можело да биде колку и да сакате тоа да го направите.

Сочувана
Human abilities perish in the acid of sorcery
Their senses turn into rusty strings

«Одговор #3 пратена : 20-05, 2009, 03:13:55 »

panta

• Global Moderator
  • Почетник
  • Репутација: +13/-0
  • Порака: 112
    • Email
« Reply #3 пратена : 20-05, 2009, 03:13:55 »
            Decki ne znam dali znaete, ama vie veke odamna ne zboruvate so glasot na otfrlenite i vecno obespravenite! Toa poveke ne e glasot na alternativni no sekogas avtenticni formi na zivot, ili glasot na potisnati i podjarmeni no po svojata priroda zastrsuvacki i subverzivni impulsi. Vie ne branite nikakva avangarda, vie branite najobicen meinstrim! Neogranicenoto konzumiranje na alkohol veke  ne pretstavuva oblik na iskazuvanje opstesven revolt i pobuna.

Osven toa, treba da se ima predvid deka e recisi nevozmozno  da se bide intelektualno cesen i istovremeno da se opravda sopstveniot nacin na zivot.Spomenatata socioloska studija primarno se odnesuva na nusefektite od konzumiranjeto na ogromni kolicestva alkohol i vo taa smisla ne pravi razlika megu mladinata koja pie po parkovi i mladinata koja pie na muzika od Mile Kitic. Isto taka, sosema e tocno tvrdenjeto deka se sto konzumirame ima i stetni i blagoprijatni efekti, samo pod pretpostavka istoto da bide vo umereni kolicestva.Upotrebata na umereni kolicesta sol moze no i ne mora da ima stetni posledici, od druga strana pak negranicena upotreba na istata materija vo golem stepen na verojatnost predizvikuva problemi so vidot

Za mediumskata zastapenost, na pro et contra argumentite za opravdanosta na konzumiranje alkohol( i sledstveno na toa,za vlijanieto vrz odlukata dali treba ili ne da se posegne po alkohol), najdobar pokazatel e odnesuvanjeto na mladite.deneska mnodu pogolem e brojot na onie koi redovno konzumiraat alkohol od onie koi mnogu retko ili nikogas ne go pravat toa.I na kraj, dali i vo koj stepen Makedonija e konzervativna zemja ne moze da se oceni samo preku pravnata legislativa.isto kako sto za covek oblecen vo najfina obleka ne moze da se oceni dali poseduva otmeni maniri.Samo kolku za potsetuvanje, pred nepolni dva meseci grupa od stotina studenti koi protestiraa protiv izgradba na crkva na plostadot bea brutalno pretepani...

Сочувана
Normal's overrated

Страници: [1]   Оди горе
« претходни следни »